FAQ

Δημοφιλές σνακ από καβουρντισμένους κόκκους αραβοσίτου. Προτού το ανακαλύψουν οι κινηματογραφόφιλοι ήταν ήδη γνωστή και αγαπητή συνήθεια στους κατοίκους των σπηλαίων. Το παλαιότερο εύρημα, ηλικίας 5.000 ετών, εντοπίστηκε στο Νέο Μεξικό και οι επιστήμονες το θεωρούν καθαρά αμερικανικό προϊόν. Οι ιθαγενείς το απολάμβαναν τοποθετώντας έναν – έναν τους σπόρους αραβοσίτου πάνω από τη φλόγα με τη βοήθεια ενός κλαδιού. Με το ποπκορν έφτιαχναν μπύρα και σούπες, ενώ το χρησιμοποιούσαν και για την κατασκευή κοσμημάτων. Κάπως έτσι έμαθε την ύπαρξη του ο Χριστόφορος Κολόμβος. Είναι καταγεγραμμένο ότι στις 22 Φεβρουαρίου 1630 ένας ινδιάνος ονόματι Κουαντακένα από τη φυλή των Γουαμπανοάγκ έμαθε την τέχνη του ποπκορν σε κάποιους βρετανούς αποίκους στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης. Όσοι από τους Ευρωπαίους το δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ από τη γεύση του, που το έτρωγαν κάθε πρωί, συνοδεύοντάς το με κρέμα και ζάχαρη. Αργότερα έγινε απαραίτητο συνοδευτικό στο δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Το ποπκορν διαδόθηκε ακόμη περισσότερο τον 19ο αιώνα από τους υπαίθριους πωλητές στα πάρκα, στα πανηγύρια και τα καρναβάλια, όταν ο μέσος Αμερικανός άρχισε να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του. Με την εξάπλωση της κινούμενης εικόνας, οι πλανόδιοι πωλητές έστησαν την πραμάτεια τους έξω από τους κινηματογράφους. Γρήγορα ήρθαν σε σύγκρουση με τους αιθουσάρχες, που δεν ήθελαν να αποσπάται η προσοχή των θεατών κατά τη διάρκεια της προβολής. Όταν, όμως, οι θεατές επέβαλαν τη θέλησή τους και συνόδευαν την προβολή της ταινίας με ποπκορν, οι αιθουσάρχες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και πήραν στα χέρια τους τη διάθεση του προϊόντος, που τους απέφερε επιπλέον κέρδη.

Η γλυκιά συνήθεια άλλαξε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το ποπκορν απόκτησε αλμυρή γεύση, όταν η ζάχαρη ήταν είδος εν ανεπαρκεία. Στις μέρες μας, το ποπ-κορν είναι ο απαραίτητος σύντροφος της ελαφράς διασκέδασης στους πολυκινηματογράφους όλου του κόσμου. Οι Αμερικανοί κρατούν και σήμερα τα σκήπτρα στην κατανάλωση ποπκορν, με 65 κιλά ανά άτομο ετησίως.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το ποπκορν περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες – ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες – από ό,τι πολλά φρούτα και λαχανικά.

Συγκεκριμένα η ποσότητα πολυφαινολών στο ποπκορν ήταν ως και 300 mg ανά μερίδα σε σύγκριση με 114 mg ανά μερίδα στο γλυκό καλαμπόκι και 160 mg που ήταν η μέση περιεκτικότητα των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών στα φρούτα. Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Σκράντον στην Πενσυλβάνια η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στο Σαν Ντιέγκο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Τζο Βίνσον, αυτό συμβαίνει επειδή τα φρούτα αλλά και τα λαχανικά περιέχουν 90% νερό με αποτέλεσμα οι πολυφαινόλες να διαλύονται μέσα σε αυτό, ενώ στο ποπκορν το οποίο περιέχει μόλις 4% νερό η συγκέντρωση πολυφαινολών είναι πολύ μεγαλύτερη.Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα επίπεδα πολυφαινολών του ποπκορν που μέτρησαν οι ερευνητές ήταν παρόμοια με εκείνα των ξηρών καρπών και 15 φορές μεγαλύτερα από εκείνα στα τσιπς που γίνονται από δημητριακά ολικής αλέσεως.

Οι επιστήμονες είδαν επίσης ότι οι φλούδες του ποπκορν περιέχουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πολυφαινολών και φυτικών ινών. «Το ποπκορν είναι το μόνο σνακ που αποτελείται κατά 100% από μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως. Όλα τα άλλα δημητριακά είναι επεξεργασμένα ενώ περιέχουν και άλλα συστατικά. Το ότι ονομάζονται όλα αυτά τα προϊόντα ‘ολικής αλέσεως’ σημαίνει απλώς ότι περιέχουν δημητριακά ολικής αλέσεως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 51% του προϊόντος. Μια μερίδα ποπκορν όμως παρέχει περισσότερο από το 70% της ημερήσιας πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως» είπε ο δρ Βίνσον και συμπλήρωσε ότι το μέσο άτομο καταναλώνει μόνο μισή μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα και έτσι το ποπκορν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό με έναν πολύ υγιεινό και απολαυστικό τρόπο.

Κάθε σπόρος καλαμποκιού αποτελείται από το ενδοσπέρμιο και το περικάρπιο. Οι σπόροι καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ποπκορν προέρχονται από ειδικού τύπου καλαμπόκι λόγω του ότι πρέπει να διαθέτουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία δεν συναντώνται σε όλους τους τύπους καλαμποκιού. Το περικάρπιο είναι το ανθεκτικό και αδιαπέραστο μέρος του καρπού το οποίο συγκρατεί το ενδοσπέρμιο. Εντός του ενδοσπερμίου βρίσκονται οι δύο ουσίες οι οποίες ευθύνονται και συμμετέχουν στο «θαύμα» του popcorn: το άμυλο και το νερό υπό μορφή υγρασίας.

Κατά την θέρμανση ενός σπόρου καλαμποκιού το περιεχόμενο νερό ατμοποιείται εντός του καρπού και εφόσον γίνεται αυτό αυξάνεται και η εσωτερική πίεση στον καρπό. Όσο προχωράει η θέρμανση η εσωτερική πίεση αυξάνεται αλλά το περικάρπιο επειδή είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικό συγκρατεί ακόμα την δομή του καρπού. Παράλληλα με αυτό, λόγω της θέρμανσης αλλάζει η φυσική κατάσταση του περιεχόμενου αμύλου το οποίο ζελατινοποιείται και ρευστοποιείται. Όταν αυξηθεί τόσο η εσωτερική πίεση του καρπού και το περικάρπιο δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει τη δομή του καρπού τότε γίνεται η «έκρηξη». Κατά την «έκρηξη» απελευθερώνεται ο περιεχόμενος ατμός αλλά και το ρευστό άμυλο το οποίο όμως στιγμιαία ψύχεται και επαναστερεοποιείται με αποτέλεσμα να δίνει στο ποπκορν το γνωστό ακανόνιστο σχήμα του. Την στιγμή της έκρηξης η εσωτερική πίεση φτάνει τα 135 psi και η θερμοκρασία τους 180 βαθμούς C. Για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής έκρηξης έχει βρεθεί ότι η περιεχόμενη υγρασία του καρπού πρέπει να είναι περίπου 14%.

Αν η υγρασία είναι μικρότερη τότε η εσωτερική πίεση καθυστερεί να αυξηθεί και λόγω της παρατεταμένης θέρμανσης του καρπού μεταβάλλεται η ελαστικότητα και η συνοχή του περικαρπίου το οποίο δεν διαρρηγνύεται την στιγμή και με τον τρόπο που πρέπει ώστε να δημιουργηθεί μία μεγάλη «νιφάδα» ποπ κορν.

Αν η υγρασία είναι μεγαλύτερη τότε η εσωτερική πίεση θα αυξηθεί ταχύτατα πριν γίνει η πλήρης ζελατινοποίηση και ρευστοποίηση του περιεχόμενου αμύλου και η «νιφάδα» ποπκορν που θα προκύψει θα είναι μικρή. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν η θερμοκρασία θέρμανσης των σπόρων δεν είναι η ως άνω ενδεικνυόμενη. Οι «νιφάδες» ποπκορν που θα προκύψουν θα είναι μικρές και σε κάποιες περιπτώσεις οι σπόροι του καλαμποκιού δεν θα σκάσουν καθόλου. Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι για την δημιουργία μίας μεγάλης νιφάδας καλαμποκιού πράγμα το οποίο είναι και το επιθυμητό πρέπει να συντονιστούν οι παρακάτω παράγοντες:

 

– Ο τύπος του σπόρου ώστε να υπάρχει το κατάλληλο ποσοστό εσωτερικής υγρασίας, αμύλου και συγκεκριμένης ελαστικότητας περικάρπιο.

– Ο χρόνος και η θερμοκρασία θέρμανσης ώστε να εκραγεί ο σπόρος την κατάλληλη στιγμή.

To My popcorn θα το βρεις σε επιλεγμένα super market και mini market σε όλη την Ελλάδα και σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Το my popcorn είναι αγνό, φυσικό προϊόν, χωρίς πρόσθετα, Χωρίς Συντηρητικά, Χρωστικές, Αλλεργιογόνα, Χωρίς Γλουτένη, Δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Το MyPopcorn είναι 100% Ελληνικό Προϊόν και προέρχεται από Ελληνικούς σπόρους καλαμποκιού που καλλιεργούνται στις εύφορες πεδιάδες της Ξάνθης. Δίπλα στους αγρούς βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Smartfoods που επεξεργάζονται τους μοναδικούς αυτούς σπόρους και παρασκευάζουν το αγαπημένο σας Popcorn με τις μοναδικές γεύσεις και αρώματα.

Το MyPopcorn συσκευάζεται αεροστεγός, για να κρατά την γεύση του για πολύ καιρό. Όταν ανοίξετε τον κουβά προσέξτε αν η διαφανής ζελατίνη είναι ερμητικά κλειστή. Αν είναι, είστε σίγουροι ότι θα απολαύστε την αγαπημένη σας γεύση φρέσκια όπως την στιγμή που παρασκευάστηκε.

Αν όχι επιστρέψτε την συσκευασία και ζητήστε να σας την αντικαταστήσουν.

Όταν ανοίξετε την διαφανή ζελατίνη ασφαλείας, αλλά δεν καταναλώσετε όλο το περιεχόμενο, σκεπάστε πάλι με το πλαστικό καπάκι τον κουβά. Φυλάξτε το σε σκιερό και δροσερό μέρος.  Μπορείτε να απολαύσετε και πάλι την αγαπημένη σας γεύση έως και 10 ημέρες μετά.